Deze Griekse filodeegtaart wordt ook wel: 'spanakoptia' genoemd. Bij het schrijven van de titel was ik erg enthousiast, omdat dit recept heel erg lekker is. Er is maar één manier om hier achter te komen... door zelf het recept te maken! ;)

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen:
Ingrediënt | Hoeveelheid |
---|---|
Filodeeg vellen | 8 stuks |
spinazie | 400 gr |
knoflook | 2 teentjes |
feta kaas | 200 gr |
ricotta | 100 gr |
ei | 1 stuk |
pijnboompitten | 25 gr |
ui | 1 stuk |
peper en zout | snufje |
olijfolie | 5 el |
Haal de filodeeg vellen uit de vriezer om te laten ontdooien. Snipper de ui en snijdt de knoflook in kleine stukjes (of gebruik een knoflookpers). Verhit olie in de pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg dan de spinazie toe. Als je verse spinazie gebruikt, wacht dan tot alle spinazie is geslonken. Als je diepvries spinazie gebruikt, wacht dan tot alle spinazie is ontdooid. Zelf heb ik diepvriesspinazie gebruikt en dat is in dit recept ook het makkelijkst. Breng de spinazie op smaak met wat peper en zout. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet. Meng het ei met de feta en de ricotta. Voeg dan de pijnboompitten toe. Als laatste voeg je de uitgelekte spinazie toe. Nu is het tijd om de filodeegtaart op te gaan bouwen. Vul een klein bakje met de olijfolie. Gebruik een kwastje of keukenpapiertje om de ovenschaal in de vetten. Bedek de bodem van de ovenschaal in totaal met 3 vellen filodeeg. Smeer elke keer een laagje olijfolie tussen de filodeeg vellen. Voeg dan het spinazie/feta mengsel toe en verdeel het gelijk. Zorg ervoor bij het bedekken dat je het filodeeg ook nog over het mengsel kan plaatsen. Leg de 6 overgebleven filodeeg vellen op het spinazie/feta mengsel en doe dit in verschillende richtingen. Denk eraan om tussen elk filodeeg vel olijfolie te smeren. Zo ontstaan er duidelijke laagjes en door het verschillend neer te leggen krijg je krokante randjes. Smeer als laatste de bovenkant goed in met olijfolie.
Bak de filodeegtaart af in 35 minuten op 200 graden.
Reactie plaatsen
Reacties